fab fa-instagram
fab fa-facebook-f
fab fa-twitter

Hakkımızı Koruyalım

Bugün birçok ülkede kapalı alanlarda sigara içilmesi yasaklanmış durumdadır. Ülkemizde de 4207 sayılı “Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun” da, 2008 yılında yapılan düzenlemelerle kamuya açık tüm kapalı alanlar, 2009 yılında ise özel hukuk kişilerine ait olan lokanta, kahvehane, kafeterya, birahane gibi işletmelerde tütün ürünlerinin tüketilmesi yasaklanmıştır. Bu kapsamda, ikamete mahsus konutlar (evler) hariç tüm kapalı alanlarda sigara içme yasağı getirilmiştir.  Bu yasağın getirilmesindeki temel amaç, sigara kullanmadığı halde başkalarının kullandığı sigara dumanından zarar gören kişilerin korunmasıdır.

Pasif Etkilenim Nedir?

Tütün dumanına maruz kalma, yanan bir sigaranın ya da puro, pipo ve benzeri diğer tütün ürünlerinin ucundan dışarı çıkan duman ve başkalarının içtikleri tütün ürününden dışarı üflenen dumanın solunmasıdır. Bu durum, ikinci el sigara dumanı veya sigara dumanından pasif etkilenim şeklinde de tanımlanmaktadır.

Sigara dumanında yer alan zararlı maddelerin sigara içilen ortamın havasında ve yüzeylerde uzun süre kaldığı ve bu nedenle de kapalı ortamlarda hiçbir şekilde sigara içilmemesi gerektiği bilimsel çalışmalarla ortaya konulmuştur.  Tütün dumanına direkt maruz kalınmasa bile daha önce ortamda sigara içilmişse, böyle bir ortama girilmesi halinde dahi sigara dumanından pasif etkilenim söz konusu olmaktadır. Bu durum üçüncü el sigara dumanı olarak tanımlanmakta ve sağlık açısından risk oluşturmaktadır. 

Tütün dumanına maruziyet, dünyada her yıl birçok insanın ölümüne neden olmaktadır. 

Dünya genelinde her yıl;

  • 700 milyon çocuk tütün dumanına maruz kalmaktadır.
  • 600 bin kişi tütün dumanına maruz kaldığı için yaşamını yitirmektedir.

Başkalarının tükettiği tütünün dumanına maruz kalmaktan kaynaklanan ölümler, trafik kazaları ve uyuşturucu madde kullanımına bağlı ölümlerden çok daha fazladır.

Tütün dumanına maruz kalmak, kanser, amfizem ve kalp krizleri gibi birçok öldürücü hastalığa neden olmaktadır.

Çocuklar tütün dumanının zararlı etkilerine karşı çok daha hassastır. Tütün dumanının zararları, maruz kalma süresi uzadıkça artmaktadır.

Tütün dumanı nedeniyle ortamda bulunan kimyasallar sigara içiminden haftalar hatta aylar sonra da temizlenememektedir. Pencerelerin açık olması, havalandırma sistemlerinin çalışması da bu konuda çözüm değildir.

Pasif etkilenimden korunmanın tek yolu, insanların kapalı ortamda sigara dumanına pasif olarak maruz kalmalarını önlemektir.

Sigara İçmenin Yasak Olduğu Yerleri Biliyor Musunuz ?

4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun ile bugün birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de kamuya açık tüm kapalı alanlarda tütün ürünlerinin tüketimi yasaklanmıştır.

Tütün ürünleri tüketiminin yasak olduğu yerler;

  • Kamu hizmet binalarının kapalı alanları,
  • Koridorları dahil olmak üzere her türlü eğitim, sağlık, üretim, ticaret, sosyal, kültürel, spor, eğlence ve benzeri amaçlı özel hukuk kişilerine ait olan ve birden çok kişinin girebileceği (ikamete mahsus konutlar hariç) binaların kapalı alanları,
  • Hususi araçların sürücü koltukları ile taksi hizmeti verenler dâhil olmak üzere karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu toplu taşıma araçları,
  • Okul öncesi eğitim kurumlarının, dershaneler, özel eğitim ve öğretim kurumları dahil olmak üzere ilk ve orta öğrenim kurumlarının, kültür ve sosyal hizmet binalarının kapalı ve açık alanları,

Özel hukuk kişilerine ait olan lokantalar ile kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti verilen işletmeler. Bu yasaklamalar ile; kendisi sigara kullanmadığı halde başkalarının kullandığı tütün ürününün dumanından zarar gören kişilerin korunması amaçlanmıştır.

Dumansız Hava Sahası Denetim Sistemi Nedir?

Sağlık Bakanlığı’nın koordinasyonunda, 4207 sayılı kanun ile tütün ve tütün ürünlerinin kullanımının yasak olduğu yerlerde gerekli denetimleri yapmak üzere her ilde denetim ekipleri oluşturulmuştur. Bu ekipler özellikle vatandaşlarımızın yoğun bir şekilde giriş çıkış yaptıkları; lokanta, kahvehane, kafeterya, birahane, nargile içilen mekânlar, alışveriş merkezi, ticaret merkezi, iş hanı, sinema, tiyatro, havaalanı, otogar, spor ve eğlence tesisi gibi yerlerin yanı sıra kuaför ve berber dükkanları gibi işletmelerde 7/24 saat kesintisiz olarak denetimler yapmaktadır.

Bu denetimlerin daha etkili ve hızlı bir şekilde yapılması, izlenmesi ve raporlanması amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından “Dumansız Hava Sahası Denetim Sistemi” geliştirilmiştir. Sistem, GPS teknolojisi ile çalışmaktadır. Tütün ve tütün ürünleri kullanımının yasak olduğu alanlarda gerekli denetimleri yapmak üzere oluşturulmuş denetim ekipleri, 7/24 saat sistem üzerinden gerektiğinde izlenebilmektedir. Ekiplerin hızları, hareket saatleri ve yerleri on-line takip edilebilmektedir. İstenilen zaman dilimine göre Türkiye geneli veya il bazında ihbar sayıları, yapılan denetim sayıları ve ihlal sayıları on-line görülebilmektedir.

4207 Sayılı Kanun kapsamında kamuya açık olan kapalı alanlarda sigara içilmesinin önlenmesi ve kanun hükümlerinin başarıyla uygulanabilmesi açısından ekiplerimizce yapılan denetimlerin yanı sıra toplum olarak konuya duyarlılığımız kendimiz ve sevdiklerimizin sağlığı için son derece önemlidir. 


Kanunla yasaklanmış alanlarda sigara içilmesi halinde ne yapabilirim?

4207 Sayılı Kanun kapsamında kamuya açık olan kapalı alanlarda sigara içilmesinin önlenmesi ve kanun hükümlerinin başarıyla uygulanabilmesi açısından ekiplerimizce yapılan denetimlerin yanı sıra toplum olarak konuya duyarlılığımız kendimiz ve sevdiklerimizin sağlığı için son derece önemlidir.

Kanunla yasaklanmış alanlarda sigara içilmesi halinde;

1-Alo 184 SABİM    Hattını arayarak bildirimde bulunabilirsiniz.

Hattı aradığınızda;

  • Açılış anonsu sonrası “2” tuşuna bastığınızda, ihlal bildiriminiz veya şikayetiniz için çağrı merkezine yönlendirilirsiniz.
  • Bu merkezdeki görevlilere yapacağınız bildirimler on-line sistem üzerinden değerlendirilir.
  • İhlalin olduğu adrese en yakın denetim ekibi, merkez tarafından bildirilen adrese yönlendirilir.
  • İhbarı alan ekip ivedilikle verilen adrese gider. İhlalin olup olmadığını teyit eder.
  • İhlal tespit edilirse bunun görüntülü kaydı tablet bilgisayarlar aracılığıyla alınır. Sistem aracılığıyla bu görüntüler raporlanır ve merkeze gönderilir.

 2-YEŞİL DEDEKTÖR kullanarak bildirim yapabilirsiniz.

Telefon ile yapılan ihbar sürecinde işletmede yaşanabilecek olumsuzlukları ortadan kaldırarak daha kolay ve hızlı bir şekilde ihbarda bulunabilmelerini sağlamak amaçlarıyla, ihlal bildiriminin akıllı telefonlar aracılığıyla yapıldığı ve Dumansız Hava Sahası Denetim Sistemi ile entegre çalışan Yeşil Dedektör Mobil Uygulaması Türkiye Yeşilay Cemiyeti ile işbirliğinde geliştirilmiştir.      

Akıllı telefon veya tablete ücretsiz olarak ‘’Yeşil Dedektör ‘’uygulaması indirilebilmektedir.

  • Uygulama üzerinden konum ve mekân seçilerek  ihlal bildirimi yapılabilmektedir.
  • On-line adres bulunamadığı  taktirde sistem ihbarı yapacak kişi tarafından ihbar edilecek  adresin yazılarak  bildirim yapılmasına  izin vermektedir.
  • İhbarda bulunulan  adres Sağlık Bakanlığı saha denetim ekiplerine on-line olarak ulaşmaktadır.
  • Saha denetim ekiplerince  ihlal bildirimi yapılan mekânı denetleyerek  gerekli işlemleri yapmaktadır.
  • Uygulama üzerinden gerçekleştirilen ihbarların süreçleri takip edilebilmektedir.

Sizin ve sevdiklerinizin TEMİZ HAVA HAKKINA sahip çıkın!