RAMAZAN AYINDA SİGARAYI BIRAKMANIN TAM ZAMANI

       Tütün ürünü kullanımı, sağlığın bozulmasına ve erken ölüme sebep olan, önlenebilir risk faktörleri arasında ilk sırada yer almaktadır. Dünyadaki 1,3 milyar tütün ürünü kullanıcısının, %80'den fazlası, tütünle ilgili hastalık ve ölüm yükünün en ağır olduğu düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşamaktadır. Tütün ürünü kullanımı, hane halkı harcamalarının; gıda, barınma, giyim gibi temel ihtiyaçlardan, tütün ürünlerine yönelmesine sebep olarak yoksullaşmaya da sebep olmaktadır.  

           Diğer taraftan Covid-19’a ilişkin tehditlerin arttığı bu dönemde tütün ürünü kullananlar, virüsle karşılaşmaları durumunda özellikle risk altında olan gruplardan biridir. Bilimsel çalışmalar, tütün ürünü kullanan ve tütün dumanına maruz kalan kişilerin, tütün ürünü kullanmayan ve tütün dumanına maruz kalmayanlara kıyasla Covid-19’a yakalanma riskinin çok daha yüksek olduğunu göstermektedir. Tütün kullanımı, Covid-19 ile mücadele ettiğimiz bu dönemde her zamankinden çok daha fazla tehlike içermekte ve tütün ürünü kullanımını bırakmak da her zamankinden çok daha fazla önem taşımaktadır.

         Zarar verirken kişi ya da zaman ayırt etmeyen tütün ürünü kullanımı, Ramazan ayında da son derece ciddi sorunlara sebep olmaktadır. Tüm gün herhangi bir tütün ürünü kullanmamamın ardından, iftar sonrası üst üste sigara içilmesi ya da başka bir tütün ürünü kullanılması ile kanda aniden nikotin ve karbonmonoksit düzeyinde yükselme olmaktadır. Bunların etkisiyle damarlarda daralma meydana gelmekte ve organlara yeterli oksijenin taşınması zorlaşmaktadır. Bu durumun sonucu olarak, tansiyon yükselmesi ve buna bağlı beyin kanaması, inme riski artmaktadır. Ayrıca ani nikotin artışı, çarpıntıya sebep olmakta ve kalp krizi riskini artırmaktadır. İftar ile sahur arasındaki kısa sürede, bir tam günde tüketilen tütün ürünü miktarı tüketilirse zararlı etkiler de katlanarak artmaktadır. Bu sebeplerle iftarla birlikte hemen tütün ürünü kullanımına başlamamak, hatta Ramazan ayını bu bağımlılıktan kurtulmak için bir fırsat olarak değerlendirmek son derece önemlidir.

         Tütün ürünü kullananların, sahur ile iftar arasındaki ortalama 16 saat boyunca tütün ürünü kullanmadan kalabilmeleri orucun verdiği manevi motivasyon ve kararlılığın göstergesidir. Tütün bağımlılığı ile mücadelede, tütün ürünlerinden ayrı kalınan süre ne kadar uzar ve sürekli hale gelirse tütün ürünlerine duyulan fiziksel ihtiyaç da o kadar azalacaktır. Manevi olarak kendimizi beslediğimiz bu özel günler, tütün ürünü kullananların kararlılığına ve iradesine de pozitif katkılar sağlamakta, bırakma sürecini kolaylaştırmaktadır. Oruç sebebiyle, gün boyu tütün ürünü kullanmadan kalabilmek, iftar ile sahur arasındaki nispeten daha kısa sürede de bunu sürdürebilmek için bağımlılıktan kurtulmaya çalışanları cesaretlendirmektedir. Bu cesaret ve kendine güven, başarılı sonuç almanın ilk adımıdır. 

            Ramazan ayında da 7 gün 24 saat esasına göre hizmet veren ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı ve konuya özel eğitimler alan hekimlerin görev yaptığı sigara bırakma poliklinikleri aracılığıyla, sigara bırakma konusundaki hizmetlerimiz kesintisiz devam edecektir. ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattında, sigara bırakma sürecini kolaylaştıracak bilişsel-davranışsal tedavilere ilişkin destek sağlanırken, sigara bırakma polikliniklerinde hekimlerimiz tarafından uygun hastalara ilaç tedavisi de başlanabilmektedir.

            Tütün ürünü kullanımı bırakıldığı andan itibaren, oluşturduğu sağlık riskleri gerilemekte ve vücutta olumlu bir değişim başlamaktadır.

           Tütün ürünü kullanımının sebep olduğu sağlık, ekonomik, sosyal ve çevresel riskleri göz önüne alarak bu bağımlılıktan kurtulmak ve sağlığı için bu olumlu değişimi başlatmak isteyenleri, ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı ve sigara bırakma polikliniklerimiz aracılığıyla daima destekliyoruz. Bu birimlerde sunduğumuz hizmetlerin geliştirilerek sürdürülmesi için çalışmalarımız devam etmektedir.

  • Adnan Saygun 2 Cad. No:55 K Blok Sıhhıye/Çankaya/Ankara
  • 312 565 62 27
  • 0312 565 61 53
  • Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.