< < < < < Cilt Sağlığındaki Gizli Tehlike: Sigara

Cilt Sağlığındaki Gizli Tehlike: Sigara

Sigara içindeki maddeler bilinenin aksine sadece akciğer ve kalp damar sistemini değil tüm vücudu olumsuz yönde etkilemektedir. Tüm bu olumsuz etkilerinden biri de, cilt sağlığını bozarak erken yaşlanmaya ve birçok deri hastalığına sebep olmasıdır. Sigaranın içinde bulunan zift, nikotin vb. maddeler damarları tahrip ederek daralmaya sebep olmaktadır. Daralan damarlar da dokunun işlevini bozarak, cilt kuruluğuna, kırışıklık ve pullanmalara, deride renk değişimine neden olup, erken yaşlanma sürecini hızlandırmaktadır. Sigara içenlerin içmeyenlere oranla ortalama 1.5 yıl kadar daha yaşlı göründüğü araştırma sonucu tespit edilmiştir. Sigara kullanımıyla birlikte, vücuttan sıvı atımı işlemi sağlıklı bir şekilde gerçekleşmediği için ciltte cansız ve solgun bir görünüm oluşmaktadır.

Sigara, cilde elastikiyetini veren kollajen üretimini baskılar ve cilt esnekliğini kaybederek sarkmaya başlar. Uzun süreli sigara kullanan kişilerin yüzleri “sigara tiryakisi yüzü” olarak tanımlanmaktadır. 30-69 yaşları arasındaki kişilerde yapılan bilimsel bir araştırmada yılda içilen paket sayısı ile yüzdeki kırışıklık arasında doğru orantı olduğu saptanmıştır. Sigara tiryakilerinin yüzleri daha sarı ve grimsi bir renkte olup, göz ve ağız kenarlarındaki kırışıklıklar sık ve belirgindir.

Sigara Sedef Hastalığına Yol Açıyor

Sigara birçok hastalığa yol açtığı gibi cilt kanseri ve cilt hastalıklarına da yol açmaktadır. Yapılan bir araştırmaya göre 10 yıldan daha az bir zaman dilimi içerisinde her gün 1 paket sigara tüketirseniz sedef hastalığına yakalanma riskiniz %20, 11 ila 20 yıllık bir dönem sonunda ise %60 yükselmektedir. 20 yılı aşkın süredir sigara tüketen kişilerin sedef hastalığına yakalanma riski ise iki katından daha fazladır.

Sigara akciğer, boğaz ve ağız kanseri sebeplerinin en başında gelmektedir. Bu kanser türlerinin yanı sıra sigara cilt kanseri riskini üç kat arttırmaktadır. Araştırmalara göre sigarayı bıraktığınızda cilt kanserine yakalanma riskiniz büyük oranda azalmaktadır.

Sigarayı Bırakarak Cilt Sağlığınızı Koruyun!

Sigara kullanan bireylerde cilt nemsizdir ve nemsiz bir cilt de sağlıklı bir görünüme sahip değildir. Sigarayı bıraktıktan sonra, öncelikle damarlardaki daralmanın etkisi ortadan kalkmaktadır. Cildimizin en hassas bölgelerinden biri olan gözaltları sigaranın olumsuz etkisinden en çabuk kurtulan bölgedir. Bıraktıktan sonra göz çevresindeki cilt düzelerek daha parlak ve canlı görünmektedir. Cildinizdeki solgun görünüm ve cilt hastalıklarına yakalanma riskiniz azalmaktadır. Yediğiniz besinler ve bol su tüketmek cildinizin onarılmasına katkı sağlamaktadır.

Sigaranın cilt sağlığına yol açtığı etkiler sadece içenleri değil sigara dumanının solunmasıyla pasif etkilenime maruz kalanları da etkilemektedir. Anne adaylarının sigara kullanımı ve pasif etkilenime maruz kalmaları sonucunda hem anne adayı hem de anne karnındaki bebek için ciddi sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Özellikle Genç kadınların sigara dumanından etkilenmesiyle birlikte, ciltte oluşan kırışıklık, renk değişikleri, dudaklarda morluk oluşması vb. etkiler, çok daha belirgin olarak ortaya çıkmakta ve kişilerin olduğundan daha yaşlı görünmesine yol açmaktadır.

Sağlığınıza daha fazla zarar vermemek ve cildinizin eski sağlığına kavuşabilmesi adına sigarayı bırakmak için bir adım atabilirsiniz. Ülkemizde Sağlık Bakanlığı’nın sigaranın zararlı etkilerinden kişileri korumak ve daha sağlıklı nesiller için birçok çalışması bulunmaktadır. Bu kapsamda Alo 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı ve sigara bırakma poliklinikleri hizmet vermektedir. Sigara bırakma polikliniklerinde kişilere uygun tedavi yöntemleri ve ilaç tedavisi uygulanmaktadır.

Siz de sigara bırakma sürecinde Alo 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı’nı arayarak veya alo171.saglik.gov.tr adresinden sigara bırakma polikliniklerine ulaşabilir ve sigara bırakma konusunda yaşadığınız tüm sorunlarla ilgili bilgi ve destek alabilirsiniz.

• Adnan Saygun 2 Cad. No:55 K Blok Sıhhıye/Çankaya/Ankara
  • 312 565 62 27